Fråga:
När är bästa tiden för att beskära en gammal och ganska skrymmande järneksbuske? /F. Blomgren, Bohuslän
Svar:
I södra Sverige fungerar det bra att höstbeskära järnek, men helst ska det inte göras senare än i september. I Mellansverige där vintrarna är strängare är det bättre att göra beskärningen på senvåren, mitten av april, innan de börjar växa. Så jag föreslår att även ni väntar till efter vintern. Ni kan klippa in er järnek ganska hårt, eftersom den bryter nya skott även på äldre grenar.
Vårvintern (februari-mars i södra Sverige, mars-april längre norrut) är annars den bästa beskärningstiden för de allra flesta buskar. Man ska undvika att skära i buskarna för tidigt på vintern, då kan de ta skada. Men det bör göras innan de vaknar till liv och börjar grönska på våren. Undantag från tidig vårbeskärning är bland annat pagodkornell, avenbok, klätterhortensia och andra hortensior som kan lätt ”förblöda” av kraftig savstigning om man beskär dem på våren. Alla dessa ”blödande” buskar, och även träd som björkar, lönn och valnöt mår bättre av att beskäras under sommarmånaderna juli-september.
Buskar som blommar på bar kvist eller på fjolårsskott brukar många vilja beskära direkt efter blomningen på våren/försommaren för att inte gå miste om en säsongs blomsterprakt. Sådana buskar är exempelvis forsythia, rosenmandel, spirea, prakttry, ginst och även syren som ju blommar på fjolårsskotten. Men både syren, forsythia och flera andra tål buskar också en mer radikal nedskärning om den görs tidigt på våren före lövsprickningen.