Fråga:
Jag har en krinumplanta som jag fick för ca sex år sedan och som har blommat två gånger sedan dess. Den står ute på sommaren och inne i ca 10 grader och ljust i fritidshuset. Den ser trist ut på vintern då de flesta bladen gulnar men har hittills kommit igen varje vår. Jag har varit försiktig med omplantering eftersom jag tror att den, som många gammaldags växter, är känslig för sådant och helst vill stå trångt i krukan. Nu håller emellertid de två knölarna på att tränga sig upp ur krukan och jag tror det är dags för omplantering. Är det så att de ska stå trångt och att jag därför inte ska ta en mycket större kruka? Bör jag dela på dem och plantera en i varje kruka? Vilken typ av jord är lämplig? Blomman tycks inte vara så vanlig och det är svårt att hitta råd om den. Jag har sett Tage Andersens fantastiska krinumplantor blomma på Gunillaberg och vill så gärna att mina plantor växter till sig och blommar varje sommar!
/Lise-Lott Hansson
Svar:
Crinum, hos oss ofta kallad fönsterkrinum, är en lökväxt i amaryllissläktet och ska, precis som amaryllisar, ha en viloperiod för att orka komma igen och blomma om. Det är således naturligt att den inte växer under vintern då den också vill stå svalt, ner till runt 10 grader. Man ska då bara vattna försiktigt så att den inte torkar ut. Jag är säker på att din krinum nu skulle må bra av att bli omplanterad – i vanlig krukväxtjord. Det brukar räcka med att göra det vart tredje år. Och visst kan du föröka den. Ta bort de små sidolökarna i samband med omplanteringen och sätt dem i egna, mindre krukor. Räkna med att det tar några år innan de nya plantorna börjar blomma.
Jag frågade Tage Andersen hur han gör med sina krinum och han tipsade om att inte plantera om i för stora krukor eftersom rötterna då kan bli lite lätt ”förvirrade” om de hamnar i en jättekruka. I förbifarten berättade han att det stora orangeribygget på Gunillaberg är i full gång och han hoppas kunna inviga det den 1 juni då de öppnar för säsongen. Det betyder förstås att hans numera nästan världsberömda kamelior då får ett nytt och permanent hem i Småland.