Fråga:
Förra veckan köpte jag en azalea. Ska den vattnas varje dag genom att ställa den i ca 1 dl vatten? Hur länge ska den stå i vattnet? Vid vilken temperatur kan man ställa ut den? Jag har en inglasad balkong. När solen lyser har det blivit en stund över 20 plusgrader där nu. Behöver jag täcka över den med odlingsväv som skydd mot solen nu? Jag vill inte att den ska vara en slit-och-släng-blomma utan att den ska förgylla alla vintrar med sin härliga prakt.
/Edwin Reffell
Svar:
Det råder en hel del förvirring kring skötseln av fönsterazaleor. Och det är inte så konstigt. Till stor del beror det på att de azaleor vi köper under vinterhalvåret tidigare nästan alltid såldes i lerkrukor med mager skogsjord. Då var rådet att sänka ner hela krukan i vatten tills jorden blev genomblöt. Men det fungerar inte med azaleor som växer i plastkrukor och modern torvjord, vilket är det vanligaste numera. Den jorden suger upp vatten väldigt snabbt, och om man sänker ner en sådan kruka i vatten dränks azalean.
Din tanke om att vattna en liten skvätt varje dag fungerar däremot utmärkt på en azalea i plastkruka. Knepet för att lyckas med en azalea är just regelbundenheten, lite vatten varje dag eller lite mer var tredje dag, och att krukjorden inte ska vara våt hela tiden. Ställ gärna azalean i en rymlig ytterkruka och gör det till en vana att lyfta upp plastkrukan varje dag för att känna på tyngden om den behöver vattnas. Häll då vatten i botten på ytterkrukan, cirka en deciliter – mer för stora plantor och mindre för små. Står azalean på en fönsterbräda över ett element, vilket fungerar alldeles utmärkt, så dricker den mer. Du kan ställa ut azalean på din inglasade balkong när som helst, men tänk på att det kan bli rysligt varmt där en solig dag. Då trivs azalean definitivt bättre inomhus.
En annan missuppfattning är att azaleor måste vattnas med kalkfritt vatten. Det används förvisso fortfarande i odlingen för att inte tillväxten ska blockeras. Men när vi köper azaleor är de färdigvuxna, minst ett år gamla och ofta betydligt äldre, och under den tid som de blommar hemma hos oss dricker plantorna bara vatten för att hålla sig saftspända, inte för att växa. En blommande azalea behöver inte heller någon krukväxtnäring.
Så här gör du med azalean när den har slutat att blomma: Klipp bort alla vissna blommor. Plantera sedan om den, i en något större kruka om det ser ut att behövas, och då ska du välja rododendronjord. Azalea är ju en surjordsväxt som inte trivs i kalkhaltig jord. Vattna därefter inte lika mycket som under tiden den blommade och ställ krukan så svalt och ljust som möjligt. Börja också ge den en svag dos växtnäring en gång i veckan, gärna en sort som är anpassad till surjordsväxter.
Till sommaren kan du ställa ut krukan på en halvskuggig, skyddad plats i trädgården. Men glöm inte bort att vattna. Ta sedan in den i god tid före frosten. Då behöver azalean stå svalt, helst inte varmare än 10-12 grader, för att knopparna ska kunna mogna. När knopparna har fått ordentlig storlek tar du in krukan i rumstemperatur igen. Räkna med färre blommor men möjligen längre blomningstid om, eller när, den blommar om.