Fråga:
Vi har en liten sluttning från huset där det nu växer en gammal risig häck av ölandstok. Utanför häcken finns en gångväg så det är många som skulle bli gladare om det blev lite vackrare. Rabatten är 10 m lång och 1.50 m bred. Tyvärr blir det inte mycket sol bara en stund på morgonen eftersom rabatten ligger åt norr. Runt den övriga tomten har vi en ligusterhäck. Vi vill gärna ha någon högre växt högst upp för att få lite insynsskydd. /Torbjörn Åström
Svar:
I ert norrläge kan ni få till en snygg rabatt med storbladiga och skuggtåliga perenner. Jag kan tänka mig att det blir vackert att kombinera olika sorters funkior, med varierande bladfärger från blågrågrönt till tvåfärgat grönvitt eller gulgrönt. Många blommar dessutom, vanligast på eftersommaren, som ett extra plus. De trivs perfekt i skugga och halvskugga och kräver nästan ingen skötsel, bara ett tunt lager ny kompostjord och litet hönsgödsel runt om plantan varje år i maj-juni. Om de trivs på sin växtplats kan de bli upp till 30 år gamla.
I bakgrunden där ni vill ha någon högre växt kan ni exempelvis plantera några gaffelolvon. Det är en utmärkt buske för skuggiga lägen och otroligt vacker, både när den blommar på våren och längre fram när den får sprakande höstfärger.
Gillar ni inte funkior kan ni välja kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla. Sorten ’Jack Frost’ har stiliga silverfärgade blad med gröna bladnerver och dessutom söt blå vårblomning. Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, kan också bli effektfullt om ni planterar mängder i stora svep. Nackdelen är att de ser risiga ut efter blomningen, så det bästa är att då gripa in och klippa bort blomställningarna.
Löjtnantshjärta, som numera heter Lamprocapnos spectabilis, och fänrikshjärta, Dicentra formosa, med vita, rosa eller röda blommor kan också klara en skuggig växtplats.
Glöm inte heller att plantera lökväxter omkring de storbladiga perennerna. Alla vårlökar står sig också längre i skuggan där vårsolen inte kan påskynda blomningen. Gräv ner massor med narcisser, stor vit vårstjärna, krokus, pärlhyacinter och bollök, Allium, till hösten. När lökblasten sedan vissnar ner kommer perennernas blad som på beställning och döljer de gulnande bladhärvorna.
Här är en lista på växter som trivs i skugga/halvskugga:
Astilbe, röd-vit-rosa.
Blå bergvallmo.
Engelsk vallmo, gul-orange.
Flocknäva, rosa.
Gullstav, gul.
Hasselört, marktäckare.
Höstanemon, rosa-vit.
Höstflox, vit-rosa-lila-röd.
Fänrikshjärta, rosa-vit.
Julros, vit-rosa.
Järnek, vintergrön buske.
Jättedaggkåpa, limegrön.
Jätterams, vit.
Kaprifol, vit-rosa-orange-röd.
Kaukasisk förgätmigej, blå.
Klematis, småblommiga.
Klätterhortensia, gräddvit.
Krollilja, rosa och vit.
Liljekonvalj, vit.
Lungört, blå-rosa-vit.
Löjtnantshjärta, rosa-vit.
Ormöga, blå-vit.
Nunneört, gul.
Ormbunkar.
Plymspirea, gräddvit.
Revsuga, blå.
Rodgersia, storvuxen bladväxt.
Rhododendron, rosa-röd-lila-vit.
Röd sockblomma.
Starrgräs.
Stjärnflocka, vit-rosa-röd.
Treblad, vit.
Waldsteinia, gul marktäckare.